Szerző: catona | augusztus 27, 2009

Köldöksérv kutyáknál

P1010450

Itt egy post a köldöksérvről, kedves érdeklődők, remélem hasznos lesz! A köldöksérvet akkor kell műteni, ha jóval nagyobb, mint egy borsószem, vagy fáj a kutyának, illetve sötét lilás-vöröses színű lesz. Egyébként azt, hogy kell-e műtét, mindig az állatorvos dönti el. A műtét egy kb. 15 perces rutin műtét, altatják a kiskutyát, majd kap egy helyes tölcsért a nyakára, ezt úgy 8-10 napig élvezheti majd (persze nem fogja). A köldöksérv egyébként általában nem veszélyes, sok kutya éli le az életét úgy, hogy soha nem műtik meg neki, sok kutyának pedig magától bezárul általában egy éves korára. Találtam a témáról szakirodalmat, íme, a következőkre derült fény ezzel kapcsolatban a mai nap folyamán 😀 “Az álköldöksérv, amely tulajdonképpen rendellenesség, meglehetősen gyakori a kutyák között. Amikor a kölyök köldökének bőre már begyógyult, rendszerint marad egy nyílás a has mélyebben fekvő izmos rétegében, amin keresztül a hasűri szervek hashártyaborítás nélkül jutnak a köldökzsinórba. Ha felemeljük a kiskutyát, akkor a hasfalán egy kis kidudorodást láthatunk, amit az okoz, hogy a bél egy darabkája a nyílásba betüremkedik. Az ilyenfajta sérv meglehetősen gyakran előfordulhat, sőt öröklődhet is. Amennyiben a nyílás kicsi, a kidudorodás pedig nem nagyobb egy borsószemnél, akkor ez a jelenség idővel magától eltűnik, de műtéti úton is minden további nélkül megszüntethető. A valódi köldöksérv ugyancsak gyakori kölyköknél. Itt lényegében arról van szó, hogy a köldökgyűrű közelében található hasfal nem záródik tökéletesen. A köldöksérv legtöbbször már a születés pillanatában jelentkezik, illetve az első néhány hét után fejlődik ki. A sérvkapu általában 1-4 cm nagyságú, ovális vagy szabálytalan alakú. Tartalma könnyen visszahelyezhető a hasüregbe, és rendszerint nem fájdalmas, tehát az állat életében különösebb problémát nem okoz. Kizáródása ritka, és inkább csak szépséghibának nevezhető. A köldöksérv néha úgy alakul ki, hogy a szuka addig nyalogatja szorgalmasan a kiskutya köldökcsontját, amíg ott sérv nem jelentkezik. Ha a sérvnyílás kicsi, és a kidudorodás nem nagyobb egy borsószemnél, akkor a rés néhány hónap alatt ismét összezáródik. Amennyiben viszont a nyílás nagyobb – jó néhány centiméteres -, a köldöksérv pedig dió nagyságú, akkor a sérvkaput csak sebészeti beavatkozással lehet elzárni. Előfordul, hogy ragtapaszt helyeznek a sérvre, de ez a gyógyulást nem segíti elő, tehát teljesen felesleges ilyesmivel fáradozni. A köldöksérvek különböző kémiai maró vegyszerekkel való ecsetelése is hiábavaló, ráadásul veszélyes lehet, elhalást idézhet elő, az elhalt rész leválhat a bőrről és a sérv ismét kiújulhat. A köldöksérv örökölhető is!“ Köldöksérves kutyusoknál vigyázni kell, hogy ne lépcsőzzenek, bár ezt igazából minden kiskutyánál érdemes kerülni, részben azért, mert a megerőltetéstől is kialakulhat a köldöksérv, másrészt pedig az ízületeik még nem olyan fejlettek.

Reklámok

Responses

  1. A köldöksérves kölyökkutya a későbbiekben vemhesíthető-e ?

    • Sajnos erre a kérdésre nem tudunk érdemben válaszolni, mert nekünk kan kutyánk van. Olyat hallottunk már, hogy a köldöksérves kutyát nem túl szerencsés pároztatni, mert ez öröklődhet!

  2. A 3 éves Shi-cu kutyámon születése óta ott van a borsó nagyságú kitülemkedés,ám az elmúlt napokban fürdettem és feltünt,hogy a duplájára nőtt.Tudnak/Tudtok bármilyen tanácsot adni,vagy rohanjak az állatorvoshoz?

    • rohanni azért nem kell, de érdemes felkeresni az állatorvost, aki megállapítja, hogy szükséges-e műteni a kutyust

  3. Sziasztok én sajnos rosszul emeltem meg a kiskutyàt attól lett neki a dudor a hasfalàn. Lehet ilyentől sérve ?

    • Szia. Igen, elvileg lehet, azért nézesd meg állatorvossal. Ha műtétet javasol, előtte informáld le, nehogy egy kontár doki műtse. Ilyenbe egyszer sajnos belefutottunk.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: